SzívultrahangAz echocardiographia noninvazív, az emberi szervezet számára teljesen ártalmatlan és éppen ezért korlátlan számban ismételhető vizsgálómódszer. Segítségével működés közben kaphatunk teljes képet a szív és nagyerek állapotáról. Vizsgálható a szív anatómiai felépítése, mérhetők a szívüregek méretei, a szív falainak vastagsága. Megítélhetők a bal kamra esetleges falmozgászavarai, melyekből az adott falrészletet ellátó koszorúér szűkületére következtethetünk, valamint kimutathatók a korábban lezajlott szívinfarktus következményei, szövődményei, pl. nem mozgó falrészlet (heg), a bal kamra csúcsának tágulata (szívaneurizma), melyben vérrög (thrombus) képződhet.


A szív pumpafunkciója mellett a szívizom esetleges "elmerevedéséről" is információt kapunk, mely a a tartós magasvérnyomás vagy cukorbetegség következtében alakul ki.

Vizsgálhatjuk a szívbillentyűk szerkezetét, látható ha a billentyű megvastagodott, vagy elmeszesedett. Felismerhető az aorta billentyű fejlődési rendellenessége, amikor a billentyű három tasakja helyett kettő látható (bicuspidalis aorta billentyű). Nem ritka lelet a kéthegyű billentyű valamelyik vitorlájának előesése (mitralis prolapsus), mely többnyire kisfokú vérvisszafolyást (regurgitatiot) okoz a billentyű záródásakor. A szívbillentyűk funkciójának vizsgálatakor értékelhetjük az esetleges szűkületek (stenosisok) súlyosságát vagy a regurgiatio fokát, és ezen eltérések haemodinamikai következményeit.
A szíven belüli véráramlás és nyomásviszonyok vizsgálatakor derülhet fény egy másik szívfejlődési rendellenességre, amikor a pitvarok közötti sövényen folytonosság hiány van (pitvari septum defektus).


Felismerhetők a szívben kialakuló thrombusok, melyek az agyi embolisatio, agyi infarctus veszélyét rejtik. Ugyancsak felismerhetők a szív esetleges tumoros betegségei, pl.pitvari myxoma.


Az echocardiographia a szív gyulladásos folyamatai (szívizom gyulladás, szívbelhártya gyulladás, szívburok gyulladás) esetén is értékes információkat nyújt. Szívburok gyulladás (pericarditis) esetén folyadék jelenik meg a szívburokban. Szívultrahang segítségével a folyadék mennyiségének változása, a terápia hatékonysága nyomonkövethető. Szívbelhártya gyulladásban (endocarditis) a szívbillentyűkön láthatók felrakódások, vegetációk. (Ezek pontos megítélésére nyelőcsövön keresztül végzett, transoesophagealis echocardiographiával van mód).


Műbillentyűvel élő betegeink gondozása során rendszeres szívultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a műbillentyűk funkcióját, valamint kiszűrhetők a műbillentyűkre rakódó thrombusok vagy vegetációk (ezen eltérések pontosabb megítélése transoesophagealis echocardiographiával lehetséges).

Ossza meg ismerőseivel: