A respiratórikus pulzoximetria egy speciális alvásdiagnosztikai vizsgálat. Jellemzően az alvásfüggő légzészavarok -mint az alvási apnoé syndroma – kimutatására irányuló első szűrővizsgálat.

A respiratórikus pulzoximéter egy kisméretű, csuklóra erősíthető, karórához hasonló, két csatlakozóval ellátott eszköz. Az egyik csatlakozón keresztül, az ujjra fájdalommentesen elhelyezett kis csipeszhez hasonló készülék folyamatosan monitorozza a véroxigén szintet és a pulzusszámot.

A másik csatlakozóhoz illesztett orrszondán keresztül szintén fájdalommentesen történik a légzésesemények rögzítése.

 

A vizsgálat mindenkinek saját otthonában, alvás alatt történik.

Az egyik leggyakoribb alvászavar a hangos horkolással kísért alvásfüggő légzéskimaradás, más néven alvási apnoé. A légvételek közti hosszabb szünetben a vér oxigénszintje gyorsan csökken, ami ellen úgy védekezik a szervezet, hogy felébreszti az alvót, ha kell több százszor is az éjszaka folyamán. Szervezetünk sem pihenni, sem regenerálódni nem képes a felületes, rossz minőségű alvás miatt. Következésképpen sok embernél alakul ki magas vérnyomás, szívritmuszavar és egyéb szív-, érrendszeri betegség. A kezeletlen apnoé talaján 2-es típusú diabetes, férfiaknál impotencia alakulhat ki, sok esetben éjszakai szívinfarktushoz, stroke-hoz vezet.

A respiratórikus pulzoximéter (mint első szűrővizsgálat) által rögzített adatok eredményének függvényében az alvásszakértő orvos dönt a következő lépésekről. Amennyiben indokolttá válik, a további vizsgálatok speciális alvásdiagnosztikai laborban történnek, ahol a szakorvosok megfelelő terápiás segítséget nyújtanak.

A vizsgálat ára 12000 Ft.

Ossza meg ismerőseivel: